Ledařství


autor: JXP | publikováno: 06.02.2011


Zapomenuté řemeslo z dob našich prababiček



 

Ledařství

Další ze zapomenutých řemesel je ledařství. Podle názvu sice leckoho napadne, že se jednalo o těžbu ledu, ale jen nemnoho lidí ví o ledaření něco navíc.

Potřeba chlazení, nebo dokonce přímo ledu,  byla v potravinářském průmyslu odjakživa. Řezníci, pivovary a hospodští, ale také zmrzlináři, cukráři, mlékaři, nemocnice... Led však není tak jednoduché sehnat – kus ledu na jednorázové použití se sice sežene snadno, ale když byl led potřeba každý den, přicházely ke slovu plody práce ledařů.

Kdo to byli ledaři?

Ledaři, neboli muži, kteří se těžbou ledu živili, byli sedláci a pískaři, kteří v zimě nemohli pokračovat ve své živnosti, a tak přešli na jinou sezónní práci. Ledařství byla fyzicky velmi namáhavá činnost, a to nejen kvůli hmotnosti tabulí ledu, ale i kvůli prochladnutí a častým úrazům, které toto řemeslo provázely.

Ledařův oděv nebyl nijak zvláštní, kromě obuvi a tlustých rukavic. Boty měly často porážku zesílenou dřevem, případně se nohy obalovaly pytlovinou, a to nejen kvůli ochraně proti mrazu, ale také kvůli snížení možnosti uklouznutí.

Ledařské nástroje byly klasické sekyry s dlouhým topůrkem, zvaným ledařky, jejich sestřenicím s delším topůrkem se říkalo čápí sekyry, na tlustší led se používaly dotínačky, což byly sekyry velkých rozměrů. Na vyříznutí ledu se používaly pily, které se jedním koncem, na kterém byla zátěž, ponořily do vody a pak se co nejrychleji vyřízl obdélník z hladiny.

 

Jak se led skladoval přes léto?

V pivovarech měli buď speciální, dobře izolované místnosti, nebo se led skladoval na pivovarském dvoře – pokud možno někde ve stínu.

Natěžený led se naskládal na hromady, prokládal se izolačním materiálem - např. popelem, listím, dřevěnými pilinami, rašelinou, slámou a podobně, poté se hromada polila vodou, aby vznikl jednolitý blok ledu, vše se opět zaizolovalo a kolem hromady se postavilo dřevěné šalování, které se opět bohatě vycpalo izolačním materiálem. Pivovary si dokonce dělaly zásoby ledu na více, než jeden rok. Led totiž musel vydržet nejen pro potřeby pivovaru přes léto, ale také pro hostinské, a konecnkonců i pro domácnosti, a to i v případě teplejší zimy.

 

Ledařství skončilo až vynálezem strojního chlazení pana Lindeho a následným masovým rozšířením chladniček.

 

© Copyright - All rights reserved Dispečerka.cz Obsah těchto stránek je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a jiné šíření jejich obsahu, nebo jeho částí v
jakékoli form
ě včetně obrázků, bez písemného souhlasu
autora "Dispečerka,o.s.", je nezákonné.